You are currently viewing Fem råd til dig der er ung leder, eller overvejer at blive leder.
Karen Christina Elholm kommer med fem gode råd til dig, der overvejer at blive leder.

Fem råd til dig der er ung leder, eller overvejer at blive leder.

Er du klar til at lede andre, og hjælpe medarbejderne med at løse deres opgaver - med de bedste muligheder?

Ledelse handler nemlig ikke om dig, men om at træde et skridt tilbage, hvor du ikke er specialisten mere. Du er derimod den som skal sørge for, at specialisterne og dit team lykkes med deres opgaver bedst muligt.

For at få succes som leder er det vigtig at være dig selv, og gå til ledelsesopgaven som en professionel disciplin, og ikke et udviklingsprojekt for dig selv. Ved at tilgå lederrollen  som en professionel disciplin undgår du, at tage lederrollen så meget på dig at den føles som en menneskelig fiasko når tingene ikke vil lykkes. 

Her får du fem råd, som du kan anvende hvis du overvejer at blive leder, eller hvis du har været leder i et par år. Disse råd kan du allerede nu i praksis begynde at øve dig på eller tænke over. 

1. Du skal ikke løse alle problemer selv.

Som leder skal du ikke løse de svære opgaver fra andre. Det betyder også, at du ikke skal vide alt. Derfor er det også helt i orden at spørge andre til råds. Perfektionisme er skadeligt – også  i din lederrolle. Du er bare et menneske.

Husk at flere mennesker eller rollemodeller kan vise og inspirere dig vejen frem.

2. Vigtigt at træne din pyt-knap.

Der vil altid være gode og dårlige dage – og dage hvor du skal være med til at træffe svære beslutninger, og hvor du kommer til at skuffe medarbejdere. 

Her er det vigtig, at du kan trykke på pyt-knappen ved at skelne dig som det menneske du er, og din opgave som leder. Pyt-knappen skal du bruge, så du ikke tager alle bekymringer med hjem.

3. Få skabt dig et netværk.

Du kan få meget glæde af et netværk og skabe et fortroligt rum sammen med andre unge ledere, som er lige så langt i ledelsesrejsen som du er. Du også anvende en mentor. Hvis der findes en mentor i den virksomhed du er ansat i, så gør endelig brug af ordningen. En Mentor og netværk kan give sparring og feedback, og er uvurderlig over tid.

Her kan du se video og lytte til podcast, om hvordan andre har anvendt deres netværk eller en mentor.  

4. Lær at lave alle de lavpraktiske ting selv.

Det er ofte helt lavpraktiske ting, som ledere ønsker at de havde lært før lederrollen begyndte. Især konflikthåndtering får du hurtig brug for. Du behøver ikke tage en hel uddannelse, der findes 1-2 dags kurser indenfor dette. Du kan også lytte til podcast eller lydbøger. Du ved bedst, hvordan du ønsker at opnå ny viden – der er masser af lærerig information derude.

5. Gør en forskel.

De fleste ønsker at gøre en forskel. De fleste husker når andre har gjort en forskel for en selv. Du kan være med til at skabe værdi for dine medarbejdere, og gøre en forskel ved at gøre plads til mennesker gennem værdibaseret ledelse. Og inddrage dine værdier med ind på arbejdsmarkedet, til dine kolleger og hos dine medarbejdere.

"Vær dig selv og turde at begå fejl, fordi det er fejlene du lærer en masse af."
Kasper Sponholt
Head of Social Media, ledererfaring 3 år

Gode råd fra andre unge ledere.

Du er ikke alene med dine mange spørgsmål som ung leder, eller når du synes at konflikter er svære at løse, eller du skal holde den svære samtale. Og hvem er du som leder? Alt dette kan du læse mere om her under lederrollen.

Er du blevet nysgerrig og har lyst til at få mere viden og  inspiration fra andre unge ledere? Så kan du se vores videoer med unge ledere, om giver dig gode råd, samt podcasts hvor eksperter bl.a. udtaler sig om fremtidens leder, din værktøjskasse som leder og gode råd til hvordan du kan lede alle aldre.

Skriv et svar